Projectes
La nostra feina i experiència ha permès fer realitat diversos projectes. Hem donat el suport tècnic a emprenedors per a que les seves il·lusions i el seu treball pogués esdevenir una explotació viable dins dels delicats i exigents paràmetres de la agroecologia. A continuació, us presentem alguns dels projectes en els que hem participat o participem per tal de mostrar-vos el nostre àmbit de treball.
Disseny i acompanyament d’una finca d’horta ecològica a la Riera de Gaià.
El Lluís, un consultor de projectes de desenvolupament al tercer món, torna al seu poble natal, la Riera de Gaià, després de més de 20 anys voltant per diferents països. Va decidir engegar un projecte de recuperació de terres abandonades i posar-les en funcionament a través de la producció d’horta ecològica (www.hortcat.cat) . Ha posat en marxa i gestiona una finca de més de 15 hectàrees d’horta.
Acompanyament en la gestió del cultiu ecològic de Poma de Muntanya
Un grup de persones, de perfils professionals diferents, decideix començar un projecte de revalorització dels espais agraris del Pirineu. Des de l’any 2012 han iniciat la posta en marxa de la producció de poma ecològica de muntanya (www.pomademuntanya.cat). Aquest projecte neix a Sant Llorenç de Morunys i s’estén per diferents punts del Pirineu. El 2013 obtenen els primers fruits i, a partir de la tardor del 2014, la poma ecològica del Pirineu és una realitat.
Aplicació de mesures agroecològiques en presseguers a les terres de l’Ebre
El Santi, un productor amb 40 hectàrees de producció de préssec i nectarina, decideix anar transformant el tipus de gestió de la seva finca. Porta des del 2011 aplicant mitjans alternatius per la gestió sanitària del cultiu del presseguer. L’objectiu és una producció de qualitat amb el major respecte ambiental possible. El 2014 va començar la reconversió a ecològic d'una part de la finca.
Projecte formatiu i demostratiu en la gestió de finques hortícoles a Eivissa
A través del Consell Insular d’Eivissa, durant la primavera i estiu de 2014, es va fer un projecte de demostració i formació sobre la gestió agroecològica de finques hortícoles. Amb la col·laboració de la finca de “Sa Caseta”, s’ha fet una comparativa de diferents models de gestió hortícola. La implementació de mesures agroecològiques s’ha anat aplicant i mostrant a partir d’una jornada (un cop al mes) de març a juliol. En aquestes jornades hi van participar productors i tècnics d’Eivissa.
Disseny i acompanyament d’una finca d’horta ecològica a Benifallet.
En Josep, un enginyer tècnic agrícola, decideix començar produir en una finca de 15 hectàrees d’horta que anteriorment s’havia portat en convencional. El plantejament segons les dimensions i el tipus de finca, es basa en gestionar una rotació amb pocs cultius i especialitzar-se amb les tècniques que siguin més eficients, per encarar una producció continuada i amb volum suficient com per pensar, en un futur, en l’exportació (www.lavall.bio).
Projecte productiu frutícola i hortícola de Can Perol
Un grup de productors del Baix Llobregat, l’any 2008, va començar un projecte comercial per a poder arribar directament als consumidors i garantir un preu digne dels seus productes (www.canperol.cat) . El projecte ha anat i segueix creixent dia a dia. La planificació dels cultius entre els diferents productors i la necessitat de garantir un producte ecològic d’alta qualitat, fa que sigui necessari un seguiment tècnic de tot el procés productiu.